Субсидиите за партиите трябва да се намалят, предвид бедността в България,

...
 Субсидиите за партиите трябва да се намалят, предвид бедността в България,
Коментари Харесай

Радев: Субсидиите за партиите да се намалят, но не драстично

 Субсидиите за партиите трябва да се понижат, поради бедността в България, само че тя не може да бъде и прекомерно ниска.
Така разяснява президентът Румен Радев в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия един от главните политически сюжети през последните седмици - развиването по абсурда след разкритията за надвзети суми по дотациите на партиите и натиска освен да върнат сумите, само че и те в бъдеще да бъдат понижени фрапантно.

Според него е належащо да се заложи на разсъдъка и да се избегне взаимозависимост от бизнес кръгове.Припомняме, че самият той по-рано съобщи, че огромният проблем не е във финансирането на партиите като размер на дотацията, а да има механизъм, който еднообразно да третира партиите.

Припомняме също по този начин, информацията за нарушенията бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването " Шоуто на Слави " по bTV.

Партийната дотация е трябвало да бъде 32 128 844 лева, само че вместо това в бюджета е планувана и действително изплатена дотация от 38 684 384 лева Това е с 6 519 540 лева повече, осведомят от екипа шоуто.

По този начин партийната дотация за получен глас вместо избраните в бюджета 11 лева е станал 13,23 лева на глас.

Според Закона за политическите партии, държавна дотация се отпуска годишно от централния бюджет на политическите партии и обединения, които са регистрирани в ЦИК за присъединяване в избори. Условието е да са взели участие в последните парламентарни избори и да имат определени народни представители.

След като на първо четене депутатите утвърдиха за понижаване на партийните дотации за 1 лев, се проведе Коалиционен съвет за разискване на дотациите, на който бе решено, че ще се търси общо мнение.

Във вторник стана ясно, че ГЕРБ първи са възстановили парите от надвзетите дотации.

Ден по-късно от БСП оповестиха, че нямат пари в касата за да върнат надвзетите дотации и те ще им бъдат удържани от идната дотация.

От Движение за права и свободи също обявиха, че вече са върнали надвзетата дотация.

Радев засегна и други настоящи тематики, измежду които договорката за покупка на изтребител F-16 от Съединени американски щати.Очаквано за него отправи остри рецензии към държавното управление.

Според президента последното предложение от американска страна предвижда сериозно понижаване на бойните благоприятни условия на изтребителите, които България ще закупи.

Българското държавно управление за него не е подготвено по отношение на американското законодателство и демонстрира доверчивост и непознаване на програмата за продажби на военна техника в чужбина. Радев е обезпокоен, че договорката ще бъде на гърба на военните летци и техници, които ще би трябвало да извършват бойни задания с неуместно съоръжение, както и на българския народ, който ще заплати за новите самолети, без да получи съответна отбрана.

На 16 януари 2019 г. депутатите гласоподаваха мандат на правителството да договаря със Съединени американски щати за договаряне за изтребители Ф-16.

На 24 април 2019 г. бе открит завода, където биха били издигнати военните самолети за България.

След като българска делегация отпътува за Съединени американски щати министър Каракачанов изясни, че България може да каже " не " на договорката. По-късно той съобщи, че 1.8 милиарда лева. е единствено рамката на съглашението.

След това от военното министерство оповестиха, че Американският конгрес е одобрил договорката.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР